Domácí nakládání masa na uzení

Domácí nakládání uzeného masa

Domácí nakládání masa na uzení má své kouzlo. Všichni jsme si zvykli na to, že najdeme a vymyjeme starý kameninový hrnec, který jsme rok nepoužívali. Do hrnce připravíme lák, vložíme maso, zatížíme a chodíme pravidelně otáčet a kontrolovat, jestli vše probíhá tak jak má. Ale ono to jde všechno udělat mnohem jednodušeji a rychleji.

Už žádný lák na nakládání masa – rychlé domácí nakládání masa na uzení do vakua

Domácí nakládání masa na uzení do vakua není nic složitého, potřebujete pouze maso, sůl, vakuovačku, vakuovací sáčky a chladničku. Až to vyzkoušíte, zapomenete na patlání se s kamenivým hrncem, lákem, obracením a zatěžováním. A do vakua můžete naložit jak vepřové maso, tak maso hovězí, skopové i drůbeží, a dokonce i ryby. Lišit se bude pouze doba naložení. Hovězí a skopové maso budou potřebovat delší dobu naložení, naopak ryby a drůbeží maso dobu kratší.

Kolik soli při nakládání masa na uzení?

Norma na solení masa na uzení je 2%. To znamená, že na 1 kg vepřového masa použijete 20 g soli.
Při použití řeznické rychlosoli, pragandy bude maso krásně narůžovělé a na naložení Vám bude stačit cca 14 dnů.
Při použité běžné domácí soli nebo mořské soli budete mít maso šedivé a délka naložení se Vám bude prodlužovat. Šedivost můžete sice potlačit přidáním cukru, ale naložení v tomto případě neurychlíte.
Řeznickou rychlosůl Esco můžete zakoupit u nás, bohužel pouze v 25-ti kg balení.

Řeznická sůl nakládací dusitanová ESCO 25 kg

Pokud jste byli zvyklí přidávat do láku česnek nebo koření, nic Vám nebrání, abyste ho použili i tady. Ale do láku jste koření dávali většinou celé. Tady bude lepší, když ho přidáte mleté. Ale jenom trochu, nepřežeňte to!

Co s nasoleným masem na uzení?

Nasolené maso ihned zavakuujte, ještě než pustí šťávu. Vytékající šťáva by Vám mohla zničit vakuovačku.
Je dobré používat kvalitnější vakuovačky, aby vakuum na naložení masa na uzení bylo co možná největší, proto doporučujeme například vakuovačky LAVEZZINI, jejichž výrobní řadu HORECA prodáváme.

Vakuovačky Lavezzini, výrobní řada HORECA

A zároveň je dobré používat kvalitní vakuovací sáčky nebo fólie o síle alespoň 90 mikronů u hladkých sáčků pro komorové vakuovačky nebo 105 mikronů u vroubkovaných sáčků pro běžné vakuovačky, které bezpečněji udrží vakuum než sáčky a fólie tenčí, a které rovněž najdete v naší nabídce za skvělé ceny. A pokud si u nás zakoupíte více než 10 balíčků, můžete získat výrazné množstevní slevy.

A když je maso na uzení nasolené a zavakuované, co s ním?

Nasolené maso ve vakuu uložte do chladu, nejlépe do chladničky při teplotě 0-2°C. Tam nechte maso ležet. Nemusíte ho obracet ani zatěžovat, prostě ho pouze nechte ležet a za 14 dní by mělo být připravené na uzení.

Můžete si u nás ještě opatřit háčky na uzení.

Háčky na uzení masa

Přejeme Vám dobře naložené vepřové maso, které si skvěle vyudíte. Tak dobré uzení!

Přesunout se na začátek