Vakuování a marinování masa na grilování

Vakuování a marinování masa na grilování

Vakuování a marinování masa na grilování – proč a jak tyto činnosti propojit?
Vakuovat marinované maso znamená především zrychlení marinace. Normálně byste museli mít maso v marinádě minimálně přes noc. Pokud maso zavakuujete, stačí Vám ho marinovat podle potřeby 30 minut až několik hodin. Vakuování masa totiž způsobuje roztahování masa a lepší vstřebávání marinády.
Naše komorové vakuovačky HORECA Lavezzini mají dokonce vlastní marinovací program:

Co je marinování masa na grilování?

Marinace znamená naložení masa obvykle do nějaké směsi, která je založena na olejovém základu. Do této olejové báze se přidává něco, co je kyselé, to znamená víno, ocet, citronová nebo citrusová šťáva, jogurt nebo kefír. Do toho se přidávají další substance, jako jsou bylinky nebo koření.

Jak vakuovat maso při marinování?

Pro vakuování marinovaného masa můžete použít i běžné domácí a poloprofesionální vakuovačky LAVEZZINI, jejichž výrobní řadu HORECA prodáváme.

Vakuovačky Lavezzini, výrobní řada HORECA

Maso u domácích vakuovaček nemůžeme vakuovat běžným způsobem, do vakuovacího sáčku nebo vakuovací fólie. I kapka marinády, kterou by nasála domácí vakuovačka, by mohla vakuovačku zničit. Ale i tento problém se dá vyřešit. Marinádu s masem vložíme nejprve do mikrotenového sáčku tak, aby z něj nevytékala kapalina, pak vložíme do vakuovacího sáčku a sáček zavaříme.

Recept na marinádu na grilování s červeným vínem:

200 ml červeného vína
100 ml rostlinného oleje
2 lžíce tymiánu, koriandru (nasekaná zelená nať) nebo petrželky – použijte dle vlastní chuti
1 lžíce cukru
4 stroužky česneku
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky černého pepře
1 červená cibule nasekaná na kostičky

Víno, olej, tymián (koriandr, petrželku), cukr, česnek, sůl, pepř dokonale smíchejte. 1/4 marinády si odlijte stranou. Zbytek vlijte do mikrotenového sáčku a důkladně vetřete do masa. Pak vlijte do vakuovací dózy a zavakuujte.  Po hodině maso grilujte. Oddělenou marinádu smíchejte s cibulí, lehce osmahněte a podávejte ke grilovanému masu.

Ke grilování můžete použít naše zahradní grily.

Zahradní gril na 4kg masa, barbecue nerezový BEEKETAL SGB-8 s motorem
Přesunout se na začátek