Zrání hovězího masa doma

Zrání hovězího masa doma ve vakuu

Zrání hovězího masa doma by se mohlo zdát jako velký problém. Ale recept na něj je vlastně hrozně jednoduchý. Nejlepší je zrání hovězího masa nebo staření hovězího masa doma ve vakuu.

Proč potřebujeme, aby hovězí maso zrálo?

Důvod je jednoduchý. Z ekonomických důvodů se hovězí maso na jatkách nechává zrát jenom několik málo dnů, a při tom maso potřebuje k tomu, aby dozrálo alespoň 10 – 14 dnů. A další problém je v tom, že maso během zrání ztrácí 10-15% své hmotnosti.

Obrovský rozdíl pak vidíte mezi masem, které se dováží z Jižní Ameriky, protože obvykle dozrává na lodích a mezi českým masem, které se nechává zrát na jatkách maximálně 5 dnů, a pak rychle spěchá do obchodů, aby neztratilo na váze, a aby vypadalo co možná nejčerstvěji. Maso hned po porážce je ještě nějakou dobu teplé. Potom se během dalších dnů začínají svalová vlákna stahovat a maso získává posmrtnou ztuhlost. U hovězího masa nastává rigor mortis (posmrtná ztuhlost) do 20-ti hodin po porážce a trvá 24-48 hodin. Když ho tedy dáte na pánev, bude tvrdé jako bota, a je tedy v těchto dnech naprosto nevhodné pro konzumaci.

Teprve za 10 – 14 dnů se ztuhlost hovězího masa uvolňuje, začínají se vracet kulinární, senzorické i technologické vlastnosti hovězího masa a maso začíná být měkké. Vepřové maso zraje 5 – 7 dnů, kuřecí maso zraje 1 – 2 dny a ryby několik hodin.

Jaké jsou způsoby zrání hovězího masa?

Hovězí maso na jatkách se nechává zrát na sucho – to znamená, že se nechává viset při teplotách 0-2°C v průvanu při vlhkosti kolem 70% při udržování nezbytné hygieny. To znamená, že povrch masa při tomto procesu vyschne, protože na mokrém mase by se šířily mikrorganismy a mohlo by dojít místo zrání k hnilobnému procesu.

Podobným způsobem můžeme zkoušet nechávat zrát hovězí maso i doma – to znamená, že musíme mít v lednici teplotu 0-2°C, musíme lednici umýt, vydesinfikovat a udržovat v ní maximální hygienu. To se nám ale bude dařit velmi složitě a museli bychom mít speciální lednici určenou pouze na zrání masa. Maso se při tom dá zabalit do bavlněné látky, která bude odsávat vodu, nebo si můžeme pomoci i tím, že látku namočíme do slané vody.

Jednodušší je zrání hovězího masa ve vakuu

Abychom zamezili přístupu choroboplodných zárodků k masu, můžeme hovězí maso zavakuovat a dát do lednice 10 – 14 dnů zrát. Lépe nám dozraje maso naporcované, ale můžeme nechat dozrát i větší kusy masa. Podobným způsobem dozrává například jihoamerické maso na lodích. Převáží se zavakuované při nízkých teplotách.

Je dobré používat kvalitnější vakuovačky, aby vakuum na zrání bylo co možná největší, proto doporučujeme například vakuovačky LAVEZZINI, jejichž výrobní řadu HORECA prodáváme.

Vakuovačky Lavezzini, výrobní řada HORECA

A zároveň je dobré používat kvalitní vakuovací sáčky nebo fólie o síle alespoň 90 mikronů u hladkých sáčků pro komorové vakuovačky nebo 105 mikronů u vroubkovaných sáčků pro běžné vakuovačky, které bezpečněji udrží vakuum než sáčky a fólie tenčí, a které rovněž najdete v naší nabídce za vynikající ceny. A pokud si u nás zakoupíte více než 10 balíčků, můžete získat výrazné množstevní slevy.

Lze si samozřejmě pomoci i tím, že do hovězího masa vetřeme směs čerstvě mletého pepře, soli, oleje, ale třeba i česneku a rozmarýnu, tedy koření a látek, které zabraňují rozvoji bakterií, ale přiznejme si otevřeně, že je lepší použít kvalitnější vakuovačky a vakuovací sáčky a fólie a maso nechat dozrávat čisté. Sůl a koření je vždy lepší dodávat masu již dozrálému.

Přejeme Vám dobře vyzrálé hovězí maso ze kterého budete mít krásný šťavnatý steak. Tak dobrou chuť!

Přesunout se na začátek